пʼятницю, 16 грудня 2022 р.

Завдання ІI етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2022/2023 н.р.

 ПРАКТИЧНИЙ ТУР

Комп‘ютерний зір (Computer Vision CV) - це галузь штучного інтелекту, яка пов‘язана з аналізом зображень та відео. Вона включає набір методів, які наділяють комп‘ютер здатністю «бачити» та отримувати інформацію з побаченого. Система розпізнавання образів складається з фото- або відеокамери та спеціалізованого програмного забезпечення, яке ідентифікує та класифікує об‘єкти. Вони здатні аналізувати образи (фотографії, картинки, відео, штрих-коди тощо) а також обличчя та емоції.

Щоб навчити комп‘ютер «бачити» використовуються різноманітні технології машинного навчання. Збирається безліч даних, які дозволяють виділити ознаки та комбінації ознак для подальшої ідентифікації схожих об‘єктів.

Учаснику олімпіади пропонується спробувати себе в якості розробника навчальних методів штучного інтелекту та виконати наступні завдання засобами MS OFFICE відповідно до умов задач та файлів-інструкцій. Використання VBA ЗАБОРОНЕНО!

Увага! 

Необхідні матеріали для виконання завдань знаходяться у теці Учаснику

Умова задачі «Кодування»

(Завдання виконується виключно засобами MS Word,

результат роботи учасника зберегти у файл depiction.docx)

Штучний інтелект дозволяє кодувати зображення у вигляді символів та здійснювати аналіз тексту.

Учаснику пропонується розробити алгоритм відтворення тексту вірша Т.Г. Шевченка «Думи мої, думи». В тексті зашифровано вірш, який складається із 116 стрічок. У файлі Code.docx знаходиться зашифрований текст. Учаснику олімпіади необхідно за зразком depiction.pdf оптимальним способом відновити сторінки вірша та відтворити зображення символу нашої країни – видатного Українського поета Тараса Григоровича Шевченка у вигляді символів (букв слова ШЕВЧЕНКО). Результати зберегти у файлі depiction.docx. Алгоритм розшифрування тексту вірша подати у файлі Algoritm.docx (послідовність кроків).

Умова задачі «Нечітка логіка»

(Завдання виконується виключно засобами MS EXCEL,

результат роботи учасника зберегти у файл Fuzzy_logic.xlsx)

Ще однією галуззю штучного інтелекту є нечітка логіка (fuzzy logic), яка більш природньо описує характер мислення людини та хід її міркувань.  Для того щоб використовувати логіку, яка притаманна людині, необхідно розробити відповідну математичну модель. В той же час комп‘ютери використовують в своїй роботі виключно бінарну логіку для розуміння, на відміну від людини. Основна перевага нечіткої логіки полягає у можливості використовувати лінгвістичні змінні замість кількісних для формального представлення неточних об‘єктів.

Уявімо собі ситуацію, коли мандрівник після тривалої подорожі відчуваючи почуття спраги знаходить ємність (пляшку) із невідомою рідиною. Очевидно, що природнім бажанням мандрівника є втамувати свою спрагу, однак жодної з етикеток на пляшці немає. Аналізуючи інформацію про вміст пляшки, зокрема її колір, мандрівник може припустити з деякою ймовірністю, що в ній знаходиться придатна для пиття рідина.

Учаснику олімпіади пропонується створити засобами MS Excel математичну модель (графік функції належності), яка визначатиме ймовірність придатності рідини залежно від її кольору. При цьому природньо вважати що чиста вода мала б степінь належності рівну 1, якщо її колір прозорий. Очевидно що непридатна рідина має степінь належності рівну 0, якщо колір рідини буде дуже темний або дуже світлий.

Відтворити за зразком video.mp4 процес прийняття рішення штучним інтелектом аналізу кольору рідини та відповідної степені її належності для вживання

Умова задачі «Комп‘ютерний зір»

(Завдання виконується виключно засобами MS PowerPoint)

Результат роботи учасника зберегти у файл SCV.pptx

Комп‘ютерний зір або комп‘ютерне бачення – технологія створення машин які можуть проводити виявлення, відстежування та визначення об‘єктів. Зокрема дана технологія створення штучної системи отримує інформацію у вигляді зображень з різних камер.

Сучасні автомобілі наділені такими системами відстежування та визначення об‘єктів за рахунок відеокамер які входять в конструкцію автомобіля.

Учаснику олімпіади пропонується відтворити за зразком (відео scv.mp4) систему комп‘ютерного зору автомобіля що рухається дорогою середмістя. Результат зберегти в файл SCV.pptx.

Умова задачі «Системне моделювання»

(Завдання виконується виключно засобами MS ACCESS)

Результат роботи учасника зберегти у файл propetis.accdb

Як відомо штучний інтелект – це галузь інформатики, яка займається розробкою інтелектуальних комп‘ютерних систем ґрунтуючись на системному аналізі та системному моделюванні.

Фундаментальним поняттям системного моделювання є об‘єкт або сукупність об‘єктів та їх компонентів які утворюють деяку цілісність. Визначним принципом деякої сукупності об‘єктів к системи є поява у неї нових властивостей, які відсутні у її компонентах. Даний принцип називають принципом емерджентності (від англ. emergence – поява, виявлення).

Учаснику олімпіади пропонується спробувати себе в якості системного аналітика та змоделювати систему налаштування параметрів об‘єктів за певними їх властивостями. Для цього необхідно засобами Microsoft Access створити базу даних propetis.accdb яка містить:

1)    Форма «Головна».




Головна форма відкривається автоматично при відкритті бази даних. На формі розміщено три кнопки: НАЛАШТУВАННЯ КОЛЬОРУ(за клацанням відкривається форма «Колір» та закривається форма «Головна»); НАЛАШТУВАННЯ ФОРМИ (відкриває форму «Налаштування» та закриває форму «Головна»); EXIT (вихід з бази даних)

2)    Форма «Колір»




Дана форма дозволяє змінювати властивості поля колір. Робота даної форми продемонстрована у відео propetis.mp4. По закриттю даної форми відкривається форма «Головна».

3)    Форма «НАЛАШТУВАННЯ ФОРМИ»




Форма дозволяє змінювати властивості вікна «Форма» (відступ згори, відступ зліва, ширина, висота).

   




За клацанням на кнопку «ЗАСТОСУВАТИ» відкривається вікно «Форма» із застосуванням налаштувань вказаних у формі «Налаштування».

Демонстрація роботи бази даних продемонстрована на відео propetis.mp4.

Немає коментарів:

Дописати коментар