пʼятницю, 15 грудня 2023 р.

Завдання ІI етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2023/2024 н.р.

 ПРАКТИЧНИЙ ТУР

Напередодні Різдва, у майстерні Санта-Клауса панує неймовірна суміш творчості, таємничості та захоплення. Ельфи готують подарунки для дітей з усього світу, але цього разу відбувається щось надзвичайне, що робить це місце не просто майстернею, а істинним джерелом Різдвяного дивацтва для всього світу.

Вам пропонується стати невід’ємною частиною команди Ельфів та спробувати себе в якості помічника Санти у виконанні магічних завдань засобами MS OFFICE відповідно до умов задач та файлів-інструкцій. Використання VBA ЗАБОРОНЕНО!

 Увага! 

Необхідні матеріали для виконання завдань знаходяться у теці Учаснику

Умова задачі «Листівка»

(Завдання виконується виключно засобами MS Word,

результат роботи учасника зберегти у файл postcard.docx)

За даними Всесвітнього поштового союзу ніхто у світі не отримує більше листів ніж Санта. Щороку йому пишуть 6-8 млн. дорослих та дітей з усього світу й більшість з них отримують відповідь.  Для того щоб лист не залишився без уваги учаснику пропонується створити автоматизований шаблон листівки за зразком, який дозволить здійснювати введення  даних відправника (імя, вік) та омріяних подарунків. Введення даних здійснюється за допомогою діалогових вікон, а також передбачає встановлення відповідних позначок анкетних даних (див. відео).  Всі необхідні файли розміщені в папці Word.

(Примітка. Для запуску діалогових вікон використовуйте клавішу F9. Параметри аркушів: 1 сторінка 10x15см; 2 сторінка - A5).

Умова задачі «Маршрут Санти»

(Завдання виконується виключно засобами MS EXCEL,

результат роботи учасника зберегти у файл route.xlsx)

Маршрут Санта-Клауса вважається одним з найцікавіших та загадкових. Під час Різдвяної ночі він подорожує навколо світу, щоб принести подарунки дітям. Маршрут його подорожі, як вважається, починається на Північному полюсі, де розташована його майстерня.

Маршрут не має чіткої послідовності, він магічний та володіє часовими особливостями, що дозволяють йому завітати до кожного дому та за короткий час відвідати кожну дитину й повернутися назад до своєї майстерні. Учаснику пропонується створити програму засобами MS Excel, яка створює оптимальний (найкоротший) маршрут слідування саней Санти, попередньо задавши координати відповідних географічних точок. Початкові координати (15; 20) точки вильоту та кінцеві координати збігаються. Робота програми відображається у відео. Усі необхідні матеріали знаходяться у папці Excel.

Умова задачі «Стрічковий конвеєр»

(Завдання виконується виключно засобами MS PowerPoint)

Результат роботи учасника зберегти у файл line.pptx

Щороку на передодні Різдва у  майстерні Санта-Клауса панує неперевершена атмосфера напруженої праці та веселощів. Ельфи ковзають між верстатами, майстерно виготовляючи іграшки. Усі подарунки складають на стрічковий транспортер, який призначено для відведення продукції після фасування. Учаснику пропонується за зразком (див. відео) створити програму, яка буде відслідковувати кількість подарунків, що рухаються конвеєром.  Для цього  необхідно створити лічильник, який буде здійснювати підрахунок кількості подарунків (не менше 10), які долають ленту. Усі необхідні матеріали знаходяться у папці PowerPoint.

Умова задачі «Генератор наліпок»

(Завдання виконується виключно засобами MS ACCESS)

Результат роботи учасника зберегти у файл label.accdb

Секретна служба Санта-Клауса – це команда вірних помічників, які допомагають забезпечити таємничу доставку подарунків усім дітям під час Різдва. Ця команда виконує безліч важливих завдань, одним з яких є формування наліпок з унікальним штрих-кодом країни. Учаснику пропонується засобами MS Access створити програму генерації наліпок (див рис. 1) для подарунків з унікальними штрих-кодами країн-отримувачів. Штрих-код містить блоки цифр як показано на рисунку 2.

Рис.1

Рис.2

Код кожної країни вказано у файлі code.docx, а решта сталих даних вказані у файлі text.txt.

База даних повинна містити таблицю Дані та результуючий звіт Наклейки.



Всі необхідні матеріали подані у папці Access.

Немає коментарів:

Дописати коментар